Sion Kloosterbier - Enkel Blond met Ceviche van Kabeljauw

Sion Kloosterbier - Enkel Blond met Ceviche van Kabeljauw

Ceviche van Kabeljauw

We trappen af met dit recept voor ceviche van kabeljauw met daarbij de Sion Enkel Blond. Ceviche is toch wel een van mijn (ok, toch wel vele) favoriete recepten. Ik vind het altijd een bijzondere smaakervaring. Eenvoudig gezegd is het rauwe vis dat ‘gegaard’ wordt in een zurige marinade. Het is een lekker fris en licht gerecht, wat daardoor erg geschikt is als voorgerecht. Let er wel op dat je hier echt verse vis voor nodig hebt.

Wat drinken we erbij?

Bij dit gerecht past de Enkel Blond van Sion Kloosterbier. De Sion Enkel Blond is een typisch refterbier, oftewel het tafelbier van de monniken. Laag in de alcohol en in de basis een eenvoudig bier. Dit bier is gebrouwen met 100% eigen gerst. Deze versie is de speciale hop editie met Hallertau hop. Dit bier is lekker licht en doordrinkbaar en heeft frisse, wat fruitige citrustonen met een lekker hopbittertje. Door het ‘zoetje’ en ‘zuurtje’ vond ik dit mooi samengaan met de ceviche van kabeljauw. Het bruggetje in het recept wordt gelegd met de zoetzure marinade en het mooie zoete van mango. Wat mij betreft een erg geslaagde bier spijs combinatie.

onderstaand recept is geschikt voor 2 personen

Ingrediënten ceviche van kabeljauw

 • circa 250 gram verse kabeljauw
 • 3 passievruchten
 • 2 limoenen
 • halve sinaasappel
 • 1 cm verse gember
 • 1 rode ui
 • 2 tomaten
 • 1 theelepel honing
 • peper en zout
 • paar takjes bieslook
 • cress (of eetbare bloemen) ter garnering

Bereiding ceviche van kabeljauw

Snijd allereerst de kabeljauw in zo dun mogelijke plakjes en leg ze plat, of dakpansgewijs in een schaal.

Snijd de passievruchten door midden en lepel vervolgens het vruchtvlees in een kommetje. Voeg daarna het sap van 2 limoenen en het sap van een halve sinaasappel toe. Hierna rasp je ongeveer een centimeter verse gember boven het kommetje en roer dan alles goed door elkaar. Breng verder op smaak met peper en zout en een theelepel honing. Mocht je nou de pitjes van de passievrucht niet zo lekker vinden, dan kun je de ‘marinade’ nog even zeven.

Schenk 2/3 van de marinade over de kabeljauw en laat zo’n 20 minuten ‘garen’ in de koeling. Snijd ondertussen de mango en tomaten in kleine blokjes en snijd de rode ui in zo dun mogelijke ringen. Snijd de bieslook fijn en zet alles klaar om het bord op te maken.

Als de kabeljauw ‘gegaard’ is, zul je zien dat de structuur van de kabeljauw anders is geworden en het niet zo glazig meer is. Verdeel de kabeljauw over 2 borden en leg het mooi in een cirkel op het bord. Strooi dan de tomatenblokjes, mango blokjes en wat van de rode ui over de kabeljauw. Maak het af door er wat cress en bieslook overheen te strooien.

Lepel als laatst nog wat van de apart gehouden marinade over het gerecht. Eet smakelijk!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.