Põhjala - Strudel met Apfelstrudel lepeltoetje

Põhjala - Strudel met Apfelstrudel lepeltoetje

Wat is een diner zonder toetje en wat is een toetje zonder een goed glas bier? Aan deze combinatie wordt niet zo snel gedacht maar dit gaat uiteraard fantastisch samen, zolang je de juiste combinatie maakt. Vandaag geeft Thomas je het recept voor een simpel Apfelstrudel lepeltoetje. Feestelijk in een mooi glas geserveerd en je maakt het lekker snel! Het idee van dit lepeltoetje is dat je op deze manier bij elke hap een laagje Apfelstrudel proeft.

Iedereen zal Apfelstrudel wel kennen als het Oostenrijkse gerecht bestaande uit deeg, appel en rozijnen. Vaak geserveerd met een vanillesaus. Voor dit gerecht gaan we met dezelfde smaken aan de slag, maar we maken het ons wel lekker makkelijk! Het meeste werk zit in het maken van de “apfelstrudel vulling” en daarna is het een kwestie van laagjes maken in een mooi glas.

Wat drinken we erbij?

Bij dit bier spijs recept past de “Strudel Stout” van uit de Cellar Series van Põhjala perfect! Kan natuurlijk ook niet anders met zo’n naam. Het is een Imperial stout die met appel en Ceylon kaneel gebrouwen is. Vervolgens heeft het bier gerijpt op vaten van appel brandy en XO Cognac vaten. Een heerlijk verwarmend bier met een fijne zoetigheid. Dit bier mag best een beetje ‘warm’ gedronken worden op 12 tot 16 graden.

Ingrediënten Apfelstrudel lepeltoetje

  • 2 appels
  • handje gewelde rozijnen
  • snuf kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • eetlepel honing
  • klontje roomboter
  • vanille yoghurt
  • 6 roomboter krakelingen (of neem stiekem wat extra 🙂 )
  • handje walnoten, geroosterd en grof gehakt

Apfelstrudel vulling maken

Zet een pan op het vuur en schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel vervolgens in blokjes. Bak de appelblokjes in een klontje roomboter en eetlepel honing tot ze zachter worden. Voeg daarna de gewelde rozijnen, kaneel en kardemom toe. Laat het appelmengsel wat afkoelen. Het is lekker om het lauwwarm te serveren.

Pak een mooi glas erbij en ‘kraak’ per glas 1 roomboter krakeling en leg dit op de bodem van het glas. Schenk er vervolgens een laag vanille yoghurt over. Hierna schep je wat van het apfelstrudel mengsel over de vanille yoghurt en strooi je wat gehakte walnoten in het glas. Als laatste steek je nog een halve krakeling in het gerecht en is het tijd om de “Strudel Stout” in te schenken.

Geniet ervan!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.