de Kwint - Tuttenbel met Hertenbiefstuk met cranberrysaus, pistache en zoete aardappelpuree

de Kwint - Tuttenbel met Hertenbiefstuk met cranberrysaus, pistache en zoete aardappelpuree

Een nieuw feestelijk recept, ideaal voor de feestdagen! Een klassieker, namelijk hertenbiefstuk met cranberrysaus, zoete aardappelpuree, groene asperges en pistache. De combinatie pistache en hertenbiefstuk kwam ik tegen op internet. Ik zag een recept van Jonathan Zandbergen waarbij hij een dip van pistache gebruikte, dat moest ik ook proberen!

Wat drinken we erbij?

Een lekkere bier spijs combinatie is Tuttebel, een barleywine van Brouwerij de Kwint. Een bier van 10,3% dus eentje om rustig van te genieten tijdens het hoofdgerecht. In de smaak vind je tonen van noten, karamel en het zoetige van rood fruit. En hertenbiefstuk met rood fruit is natuurlijk een bekende combinatie. Dat past er dus heerlijk bij!

 Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 2x hertenbiefstuk (op kamertemperatuur)
  • 350 gram groene asperges, paar minuten geblancheerd
  • 400-450 gram zoete aardappel, in blokjes gesneden
  • 2 handjes pistache, fijngehakt
  • takje tijm
  • peper en zout
  • olijfolie
  • roomboter
  • kiemgroente (optioneel, garnering)

 voor de cranberrysaus

  • 2 handjes cranberry’s
  • 1 stokje kaneel
  • takje tijm
  • 4x hele kruidnagel
  • halve eetlepel bruine suiker
  • rasp + sap van halve sinaasappel
  • rode wijn

Zo maak je het

  1. Kook de zoete aardappelblokjes met een takje tijm tot de aardappelen zacht zijn. Verwijder de tijm, giet de zoete aardappelen af en laat eventjes uitstomen. Prak het dan fijn tot een mooie puree, eventueel met een klontje roomboter. Breng naar wens verder op smaak met peper en zout.
  2. Doe alle ingrediënten voor de cranberrysaus in een steelpannetje en breng rustig aan de kook. Plet de cranberry’s tussendoor met een spatel. Zeef de saus, zodat het mooi glad wordt en laat het verder inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Met een klontje roomboter kan je de saus nog iets binden.
  3. Dep de hertenbiefstukken droog met keukenpapier. Kruid vervolgens de hertenbiefstukken royaal met peper en zout. Bak dan op hoog vuur de hertenbiefstukken in olijfolie en roomboter rondom aan voor 2 minuten per kant. Zet het vuur lager en gaar de biefstuk tot een kerntemperatuur van zo’n 54-57 graden. Haal de hertenbiefstuk uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Druk het niet teveel aan, want dan heb je kans dat de hertenbiefstuk te ver doorschiet.
  4. Bak in een grillpan de geblancheerde groene asperges nog even, zodat ze een laatste stukje garing krijgen en mooie grillstrepen.
  5. Bestrijk de hertenbiefstuk na 5 minuten rondom met de cranberrysaus en laat het wat indrogen.
  6. Zet de gehakte pistache klaar op een bordje. Bestrijk dan de hertenbiefstukken met nog een laagje cranberrysaus en dep dan 1 kant van het vlees in de pistache, zodat het eraan blijft plakken.
    Tip: heeft jouw hertenbiefstuk een niet zo vlakke zijde? Snijd dan een plakje van het vlees en dep die kant in de pistache (nadat je het hebt bestreken met saus). Vind het persoonlijk net wat mooier staan 🙂
  7. Tijd om te serveren! Schep de zoete aardappelpuree in het midden van  een bord. Leg dan de hertenbiefstuk erop, gevolgd door de groene asperges. Maak het geheel af door er wat kiemgroente over te strooien met eventueel nog wat pistache
  8. Schenk het bier in en geniet!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.